Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszkowa babka z białą czekoladą"
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 186
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 186
Składniki
Czekoladę grubo posiekaj, wsyp do miseczki. Ustaw ją na garnku z parującą wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw, by przestygła. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą. Gruszki dokładnie osącz z zalewy, a następnie pokrój w niezbyt drobną kostkę. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny krem.
Nie przerywając miksowania, dodawaj do masy po jednym żółtku (kolejne dołóż dopiero, gdy poprzednie połączy się z ciastem). Zmniejsz obroty miksera i powoli wlewaj ostudzoną czekoladę. Następnie dodawaj małymi porcjami mąkę i mleko. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Przełóż ją do ciasta i delikatnie wymieszaj. Na koniec dołóż pokrojone gruszki.
Formę z kominem wysmaruj obficie masłem i oprósz mąką. Napełnij ją przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz 50 min (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – po wyjęciu z babki powinien być suchy).
Ciasto pozostaw w formie przez 10 minut, a następnie wyjmij i wystudź na kratce. Babkę oblej polewą, udekoruj czekoladowymi chrupkami.Źródło: Tina