Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszkowe z miodem i orzechami"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 67
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1229
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 296
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 67
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1229
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 296
Składniki
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj pokrojone na ćwiartki i obrane ze skórki gruszki, podsmażaj około 15 minut, aż zmiękną.
Zmiksuj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Gdy dobrze się połączą, dodaj masło i znów miksuj, aż całość będzie przypominać bułkę tartą. Dodaj mleko oraz jajko i ponownie zmiksuj całość. Dołóż posiekane orzechy włoskie i dokładnie wymieszaj masę. Przełóż ciasto do formy, na wierzchu ułóż przygotowane wcześniej gruszki. Piecz ok. 30 minut.
Przygotuj miodowy syrop: wymieszaj cukier ze 100 ml wody, miodem, skórką i sokiem z limonki. Gotuj syrop, aż cukier się rozpuści. Posmaruj nim ostudzone ciasto.
Czas przygotowania: 40 minut (+ 30 minut pieczenia) • 10 porcji • 474 kcal/porcja • koszt: 2 zł/porcja.Źródło: Olivia