Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gryczane gołąbki, zapiekane z pomidorami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 19
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 179
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 19
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 179
Składniki
Kapustę gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty, by liście zmiękły. Osącz, podziel na liście. Odetnij twarde części, nie dziurawiąc liści.
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji. Osącz, wyjmij z woreczków. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Połowę masła stop na patelni, włóż cebule, zeszklij. Dodaj do ugotowanej kaszy, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
Pomidory sparz, obierz, pokój na plastry. Bazylię posiekaj. Na każdym liściu ułóż kaszę, zwiń, formując gołąbki. Żaroodporną formę posmaruj resztą masła, wyłóż liśćmi kapusty. Ciasno ułóż warstwy gołąbków, przekładając je pomidorami i bazylią. Piecz ok. 45 minut w 180°C. Podawaj ze śmietaną.Źródło: Chwila dla Ciebie