Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grzybowe krokiety"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 609
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 52
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 773
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 609
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 52
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 773
Składniki
4 jajka ubij z 300 ml mleka, stopniowo dodawaj 3/4 szklanki mąki przesianej ze szczyptą soli. Przygotuj gładkie ciasto. Wysmaruj olejem patelnię, wlewaj na nią ciasto i partiami smaż cienkie rumiane naleśniki. Trzymaj je w cieple.
Grzyby (podgrzybki, maślaki, prawdziwki) oczyść, pokrój na kawałki i podduś na rozgrzanym maśle. Dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz 1-2 łyżkami mąki i zalej resztą mleka. Dodaj starty na tarce o małych oczkach ser i kilka posiekanych listków natki, wymieszaj.
Naleśniki posmaruj grzybowym farszem, zwiń ruloniki. Panieruj je w pozostałej mące, zanurzaj w 2 rozkłóconych jajkach i obtaczaj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wkładaj krokiety, smaż na złoty kolor. Ozdób szczypiorkiem.
Czas ok. 45 min; porcja – 520 kcal, cena 2,60 zł.
Przygotowałaś więcej krokietów? Z powodzeniem możesz je zamrozić (najlepiej w zamykanym pojemniku). Po wyjęciu i rozmrożeniu obłóż krokiety wiórkami masła i odgrzej w piekarniku.Źródło: Świat kobiety