Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna gwiazda makowa - idealna na Boże Narodzenie
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 173
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 173
Składniki
Do dużej miski wsypuję cztery szklanki mąki pszennej np. wrocławskiej typ. 500. Dodaj szczyptę soli, dwie saszetki suszonych drożdży i 1/3 szklanki cukru. Do miski z suchymi składnikami dodaj sześć żółtek średnich jajek. Dodaj pół kostki (100 gramów) roztopionego i przestudzonego masła oraz szklankę lekko ciepłego mleka. Ciasto wyrabiaj 5 minut. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem z bawełnianej ściereczki.
Z ciasta formuję 2 kule. Wałkuję i na jedną z nich wykładam masę makową. Przykrywam drugą. Na środku przykładam szklankę i dzielę na 16 części. Najpierw na pół, potem ćwiartki i 16-stki. Poszczególne części wywijamy tworząc gwiazdę. Dokładnie pokazano wszystkie czynności na filmie.