Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 191
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 191
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Składniki
ciasta zagnieć, uformuj kulę, zawiń ją w folię i schładzaj w lodówce przez 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha. Ostrożnie wytnij gniazda nasienne. Uważaj przy tym, aby nie uszkodzić ścianek owoców.
Nadzienie: ciasteczka pokrusz, wymieszaj z migdałami, orzechami i miodem. Jabłka napełnij nadzieniem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij 4 duże kwadraty. Ze skrawków ciasta foremkami wytnij listki.
Jabłka owiń kwadratami ciasta. Przyklej listki. Posmaruj lekko roztrzepanym białkiem. Posyp posiekanymi orzechami i migdałami. Jabłka w cieście ustaw na blasze wyłożonej pergaminem.
Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut. Podawaj polane miodem albo sosem karmelowym.