Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jagodowa pianka z galaretką"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8921
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 125
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 33
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 277
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2917
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8921
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 125
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 33
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 277
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2917
Składniki
Jagody przebrać, oczyścić, umyć, i starannie osuszyć na papierowych ręcznikach. Żelatynę do pianki rozpuścić w gorącej wodzie (100 ml) i odstawić do przestygnięcia.
Owoce zmiksować z pudrem i cukrem waniliowym, dolać jogurt, przestudzoną żelatynę i ponownie zmiksować, przelać do podłużnego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować jagodową galaretkę: żelatynę rozpuścić w 50 ml ciepłej wody, wystudzić. Pół szklanki zimnej wody dobrze wymieszać z sokiem cytrynowym i pudrem, dolać napęczniałą żelatynę, zmiksować, delikatnie wymieszać z jagodami, odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
Tężejącą galaretkę rozłożyć na jagodowej piance i znów schłodzić, tym razem w lodówce. Deser najlepiej przygotować dzień przed podaniem, wtedy smaki się przegryzą, a pianka nie będzie się rozpadać przy krojeniu. Przed podaniem pokroić w kostkę i udekorować listkami świeżej mięty.Źródło: Twoje Imperium