Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jagodzianki z cytrynową nutą"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 89
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 177
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 206
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 401
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 66
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 89
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 177
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 206
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 401
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 66
Składniki
Mleko podgrzewam, mieszam z łyżeczką cukru, drożdżami i 4 łyżkami mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Pozostałą mąkę przesiewam do miseczki. Wsypuję sól, resztę cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dodaję zaczyn i masło. Zagniatam ciasto. Odstawiam je do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję. Placek kroję na kwadraty o boku ok. 12 cm. Na każdym kładę ok. 2 łyżek jagód. Owoce posypuję cukrem pudrem. Kwadraty składam na pół i mocno zlepiam brzegi. Jagodzianki odstawiam, by ponownie podrosły. Wierzchy smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę ok. 25 minut w temp. 185°C. Ew. przed podaniem posypuję cukrem pudrem.Źródło: Naj