Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jajka faszerowane szynką i pomidorami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27477
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 166
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1212
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27477
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 166
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1212
Składniki
Jajka włóż do lekko posolonej wody, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem około 8 minut (nie gotuj jajek dłużej, bo na żółtku pojawi się ciemna, nieapetyczna obwódka). Odcedź, odłóż do wystudzenia.
Koperek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Trochę koperku odłóż do udekorowania jajek. Pomidor umyj, osusz (jeśli chcesz, możesz go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), rozetnij, wyjmij środek z pestkami, miąższ pokrój w drobną kostkę.
Zupełnie zimne jajka obierz ze skorupki. Rozetnij wzdłuż 6 jajek i delikatnie wyjmij żółtka. Pozostałe całe jajka pokrój w kosteczkę. Szynkę drobniutko posiekaj (możesz zastąpić ją inną wędliną, tuńczykiem z puszki bądź wędzoną makrelą; wcześniej rybę dokładnie oczyść z ości oraz rozdrobnij widelcem).
Serek topiony dobrze rozetrzyj łyżką. Utrzyj na gładką masę z żółtkami oraz śmietaną. Do masy domieszaj szynkę, posiekane jajka, pomidor i koperek. Farsz przypraw solą oraz pieprzem.
Spore porcje farszu nałóż do białek, zapełniając miejsca po żółtkach. Wierzch nafaszerowanych jajek posyp odłożonym koperkiem.
Ustaw je każde osobno w małej miseczce albo na dużym półmisku przykrytym listkami sałaty.
Czas przygotowania: 25 minut. 1 porcja: 195 kcal. Cena porcji: 90 grŹródło: Tina