Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jajko zapiekane w papryce"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 92
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1744
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 38
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1589
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 92
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1744
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 38
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1589
Składniki
ok. 60 minut.
Paprykom ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki włożyć do lekko posolonej wody. Gotować 5 minut, wyjąć i osączyć.
Szalotki obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Szpinak przebrać, opłukać, osuszyć. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać. Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić na nim szalotki i czosnek. Dodać pomidory, skórkę oraz sok z cytryny. Dusić razem 5 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Trochę natki odłożyć do dekoracji, resztę wraz ze szpinakiem dołożyć do pomidorów na patelni. Całość dusić jeszcze 3 minuty. Strąki papryk napełnić szpinakowo-pomidorowym farszem. Do każdego wbić jajko. Ustawić w żaroodpornym naczyniu. Przykryć odciętymi wierzchami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut. Posypać odłożoną natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco