Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jarskie pierożki"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 38
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 38
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Składniki
Mąkę przesiej, wymieszaj z połową łyżeczki soli. Porcjami dolewaj gorącą wodę (około szklanki). Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, ułóż w misce i szczelnie okryj ściereczką, by ciasto nie wyschło.
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie, pozostaw do osączenia. Następnie przesyp do rondla i podpraż na suchej patelni, aż zacznie wydzielać charakterystyczny aromat.
Kaszę posyp łyżeczką soli, zalej 2 szklankami wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie płyn. Wkrusz do niej biały ser, wymieszaj. Dużą cebulę obierz i drobno poszatkuj, przesmaż na łyżce oleju, dodaj do kaszy. Wymieszaj, farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj (urywaj porcje ciasta, a resztę trzymaj pod ściereczką), szklanką wycinaj krążki. Na każdy nakładaj farsz z kaszy i sera, starannie zlepiaj brzegi.
Wrzucaj pierogi na osolony wrzątek z dodatkiem jednej łyżki oleju. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową. Opłucz po pół pęczka natki i koperku. Osusz zioła na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij listki oraz piórka z gałązek, drobno poszatkuj. Posyp pierogi.Źródło: Świat kobiety