Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jarzynka z groszku z jajkiem"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Groszek przebierz, opłucz na sitku i dobrze osącz. Szalotki obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim szalotki. Dołóż boczek. Wysmaż go na chrupko. Dodaj groszek.
Zalej winem i gotuj na dużym płomieniu. Kiedy wino wyparuje, groszek podlej bulionem. Przypraw solą, pieprzem oraz tymiankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zmniejsz płomień. Duś około 20 minut.
Kiedy groszek będzie już miękki, przełóż go do 4 żaroodpornych naczyń. Na wierzch każdej porcji wbij jajko. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
Piecz kilka minut, aż białko jajka dobrze się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Po wyjęciu białko jajka lekko oprósz solą. Danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z kawałkiem wiejskiego chleba.Źródło: Naj