Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co prawda to nie zajączek, ale słodki jeżyk też może dekorować nasz świąteczny stół wielkanocny.
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 10
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 212
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 10
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 212
Składniki
BISZKOPT: białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier, żółtka cały czas miksując, Na koniec dodajemy mąkę, cukier waniliowy, kakao i rum. Ciasto wykładamy na blachę /25x40/ wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 st.C przez ok. 25 minut.
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem wg opisu na opakowaniu.Krem można zrobić samemu - jak komu pasuje.
Zwystudzonego biszkoptu wykroić jeżyka zaokrąglając boki i formując pyszczek. Ja spód jeżyka wykonałam z papieru,przyłożyłam do ciasta i wycięłam, następnie formę jeżyka zmniejszyłam o 1 cm. i wycięłam środek , znowu zmniejszyłam formę o 1 cm. i wycięłam ostatnią trzecią część jeżyka.
Biszkopt można nasączyć dowolnym ponczem. Ja zrobiłam z niecałej szklanki wody, łyżeczki cukru i 2 łyżek kawy rozpuszczalnej. Oczywiście nasączamy już po wykrojeniu jeżyka.
Każdą część jeża smarujemy kremem i nakładamy na siebie. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta, robiąc "odpowiedni retusz" jeżykowi.
Z migdałów zrobić kolce, a z cukiereczków oczka i nosek. Takiego pięknego jeżyka stawiamy na wielkanocny stół i życzę SMACZNEGO!