Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jogurtowa galaretka"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 162
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 162
Składniki
Namocz żelatynę w zimnej wodzie i pozostaw w naczyniu do spęcznienia na około 5 minut.
Podgrzej żelatynę, lecz nie doprowadzaj do wrzenia i odstaw. Dodaj cukier, owoce i wymieszaj.
Wlej na dno filiżanek owocową żelatynę i schładzaj w lodówce aż do stężenia. Następnie przełóż kolejną warstwę jogurtem. Powtórz czynność przekładania warstwami.
Na górze udekoruj warstwę jogurtu owocami, które zostały. Czas przygotowania: 30 minut 117 kcal/1 porcja
Pogromcy galaretki
Nie wszystkie owoce nadają się, by dodać smaku pysznej galaretce. Kiwi, papaja i ananas zawierają enzymy takie jak aktynidina oraz papaina, które rozkładają białko zawarte w żelatynie, dzięki której galaretki tężeją.
Aby zapobiec kulinarnej katastrofie, można sparzyć te owoce wrzątkiem i wkładać do ścinającej się galaretki możliwie jak najpóźniej.Źródło: Tele Tydzień