Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-07-2012
Domowe, jogurtowe, 'treściwe', pyszne i ZIMNE ;) idealne na upały :)
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 67
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1221
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 67
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1221
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Składniki
Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone.
Ubić śmietanę, dodać jogurt naturalny i cukier (jeśli to cukier zwykły to lepiej go wcześniej rozpuścić w jogurcie). Wszystko ubić jeszcze przez chwilę. Wlać mleko i miksować do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodać rozdrobnioną chałwę i zmiksować na jak najgładszą masę, ostatnie dodać posiekane orzechy. Wszystko dobrze wymieszać.
Jeśli jest się szczęśliwym posiadaczem maszyny do lodów wystarczy wlać masę do niej i pozwolić jej dokończyć dzieła :). JA nie jestem, więc przelałam do pojemnika po lodach, jeszcze raz zmiksowałam i włożyłam do zamrażalnika. Wyciągałam mniej więcej co godzinę i miksowałam ponownie. Postąpiłam tak około 4-6 razy i zostawiłam lody na noc w zamrażalniku.
UWAGA! Lody nie są aksamitnie gładkie, ani nie należą do lodów miękkich. Są twarde i bardzo lodowe. Przed podaniem dobrze jest je wcześniej wyciągnąć, żeby się trochę łatwiej nabierało i nakładać przy pomocy ciepłej łyżki / gałkownicy (u mnie narzędzie do robienia kulek z melona lub arbuza- dlatego sa takie małe).
Inspiracja: mojewypieki.blox.pl