Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jogurtowiec z sezamkami"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 366
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 60
Polecam.
Odsłon: 78
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 366
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 60
Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Obie mąki przesiej, wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj suche , delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C, do tzw. suchego patyczka. Wystudź.
Umyte i pozbawione pestek śliwki pokrój w ćwiartki. Przełóż do garnka, dodaj miód, cynamon oraz 1-2 łyżki wody. Podgrzewaj na małym ogniu 5-8 min, aż lekko zmiękną. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Do miski włóż jogurt, dodaj przesiany cukier puder, zmiksuj. Wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj, by nie było grudek.
Na koniec dodaj śliwki (kilka odłóż do dekoracji), wymieszaj. Masę przelej na spód biszkoptowy. Włóż do lodówki, by masa stężała. Wierzch ciasta udekoruj połamanymi sezamkami i śliwkami.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 200 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie