Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczny placek z jogurtową pianką i truskawkami. Tak prosty w przygotowaniu, że nawet największy laik kulinarny będzie w stanie przygotować te słodkości.
Tortownica o średnicy 20 cm
Polecam.
Odsłon: 153
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 46
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 494
Polecam.
Odsłon: 153
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 46
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 494
Składniki
Truskawki umyj, osusz i pozbądź się szypułek. Odłóż kilka do dekoracji, a resztę przetnij na połówki.
Herbatniki rozdrobnij na pył za pomocą malaksera. Następnie przełóż je do miski i dodaj do nich roztopione masło. Całość wymieszaj.
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy umieść masę herbatnikową. Ugnieć dłonią i wygładź. Włóż do lodówki na 10 minut.
Przygotuj jogurtową piankę. Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimniej wody. Następnie podgrzej na małym gazie i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
Jogurty wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj łyżeczkę pasty waniliowej i soku z cytryny. Do masy wlej cienkim strumieniem żelatynę i ponownie zamieszaj.
Na herbatnikowym spodzie ułóż pocięte na połówki truskawki, następnie wyłóż masę jogurtową. Wierzch wygładź za pomocą łyżki. Na górze ciasta ułóż koncentrycznie, pocięte w plasterki pozostałe truskawki. Ciasto włóż na 2-3 godziny do lodówki.