Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 188
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 198
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 188
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 198
Składniki
Kaczkę natrzyj solą i masłem. Pomarańczę sparz, obierz cieniutko ze skórki, wyciśnij sok. Skórkę (uważaj, by nie miała białych części, bo będzie gorzka!) posiekaj, wymieszaj z majerankiem. Włóż do kaczki.
Kaczkę przełóż do brytfanki, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz ok. 3 godzin. Zdejmij pokrywkę, polej kaczkę sokiem z pomarańczy i piecz 30–40 minut.
Sos: sok z 3 pomarańczy podgrzej z winem. Dodaj dżem i imbir. Zwiększ ogień i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Pomarańczę sparz, potnij na cieniutkie plasterki. Włóż na chwilkę do gorącego sosu. Ryż lub kaszę ugotuj z rodzynkami.
Pieczeń wyjmij na ogrzany półmisek, polej zagęszczonym sosem i obłóż plasterkami pomarańczy. Podawaj z ryżem lub kaszą.
Z nadzieniem
Kaczkę możesz nafaszerować cząstkami pomarańczy (bez błonek) wymieszanymi z kawałkami jabłek i imbiru.Źródło: Naj