Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kakaowe kulki z rumem"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 496
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 77
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 158
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 496
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 77
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 158
Składniki
W wysokim garnku rozpuszczamy tłuszcz, następnie dodajemy cukier, kakao i mleko. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia.
Dodajemy płatki owsiane, wszystkie ziarenka i rum. Mieszamy, by się połączyły.
Z gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy na papierze do pieczenia lub w papilotkach i pozostawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodzie, aby dobrze zastygły i stwardniały.
Ciasteczka owsiane można też przygotować nieco inaczej. Oto przepis na pieczone, czekoladowe:
Mieszamy 100 g startej czekolady deserowej, 100 g cukru, 100 g płatków owsianych, 50 g mąki pszennej, 2 jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Łyżeczką nakładamy małe kopczyki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC.
Odstawiamy do wystygnięcia, zimne zdejmujemy z blachy.
Czas przygotowania 30 minut. Cena sztuki około 0,50 zł.
Wartość odżywcza 100 g 517 kcal. Białko 18 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 69 g.Źródło: Rewia