Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kakaowo-serowy przekładaniec"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 32
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 32
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną oraz kakao. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier.
Do piany dodawaj po jednym żółtku, wciąż miksując. Następnie stopniowo dosypuj suche , delikatnie mieszając ciasto łyżką. Na koniec wlej olej, wymieszaj.
Dno prostokątnej formy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy wystygnie przekrój wzdłuż na dwa blaty.
Masło lub margarynę włóż do miski. Wsyp 5 łyżek cukru pudru oraz kilka kropli aromatu. Utrzyj mikserem na puszysty, jasny krem. Wciąż miksując, dodawaj po jednej łyżce twarogu.
Pierwszy blat ciasta posmaruj przygotowanym kremem serowym. Przykryj drugim blatem, delikatnie dociśnij. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem oprósz pozostałym cukrem pudrem.
60 minut. Porcja: 330 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie