Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kakaowy sernik z gruszką"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 93
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 93
Składniki
Drobno rozkrusz herbatniki (można je włożyć do woreczka foliowego i rozkruszyć wałkiem). Wymieszaj je z roztopionym masłem i płatkami migdałowymi. Wciśnij masę do wysmarowanej tortownicy i poczekaj, aż stężeje.
Wymieszaj w misie twaróg, serek śmietankowy, śmietanę, jajka i cukier. Połowę masy wylej na spód w formie i ułóż na tym odsączone gruszki z kompotu. Drugą część masy zafarbuj odrobiną kakao i wylej na gruszki w formie.
Piecz sernik w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 °C przez 70 minut. Poczekaj, aż wystygnie i wstaw do lodówki. Obierz świeże gruszki, usuń gniazda i pokrój je na małe kawałeczki. Rozpuść w rondelku masło, dodaj miód, cynamon i kawałki gruszek. Stale mieszając, gotuj, aż owoce zmiękną, a potem lekko schłódź. Rozmiksuj je na mus i polej porcje sernika. Czas przygotowania: ok. 80 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 420 kcal
Zamiast musem gruszkowym każdą porcję sernika możesz ozdobić np. kawałeczkami ulubionych kandyzowanych owoców albo obsypać płatkami migdałów.Źródło: Na żywo