Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kalarepka z bazylią"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Cebulę, marchew, polędwicę i kapustę kroję, natkę i bazylię siekam. Kalarepki kroję, wydrążam. Miąższ kroję.
Do wrzątku z przyprawami wkładam łodyżki ziół oraz wydrążone kalarepki. Gotuję 10 min. Kalarepki wyjmuję, w tej samej wodzie gotuję 10 min plastry ziemniaków, odcedzam.
Na połowie masła smażę pokro jone warzywa do odparowania wody, podlewając połową śmietany. Doprawiam, dodaję zioła, wlewam resztę śmietany, chwilę smażę. Farszem napełniam kalarepki, przykrywam 1/4 plastra sera, 1/2 plastra ogonówki, kładę kawałek masła. W natłuszczonym naczyniu układam ziemniaki, na nich kala repki, wokół kalarepek pozostały farsz, przykrywam ogonówką. Piekę 20 min w 190oC.
50 min • Porcja 290 kcal • Przepis na 4 porcje
Tylko ok. 3 zł za porcję.Źródło: Kobieta i życie