Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kapusta na sposób orientalny"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 220
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 220
Składniki
Kapustę oczyść, wytnij głąb, opłucz ją i poszatkuj. Wsyp do miski, posyp solą i wymieszaj, delikatnie ją ugniatając. Odstaw na 5 min.
Marchewki oczyść, obierz i opłucz, następnie potnij je na średniej wielkości kawałki. Dymki oczyść. Cebulki pokrój na połówki, a te w piórka. Szczypiorek posiekaj dość grubo. Natkę pietruszki opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek i drobno je posiekaj.
Na dużej patelni mocno rozgrzej. Wrzuć cebulę i marchew. Mieszając, smaż kilka minut. Dodaj kapustę, oprósz ją pieprzem i smaż 5 min, mieszając. Podlej bulionem i duś pod przykryciem ok. 15 min.
Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oleju i zrumień na nim plastreki boczku. Do bigosu dodaj sos chili i sok z cytryny. Mąkę rozrób w 1/3 szkl. zimnej wody. Wlej do bigosiku, wymieszaj, chwilę duś. Wymieszaj ze szczypiorkiem i natką. Nałóż na talerze, przykryj boczkiem. Ew. udekoruj.Źródło: Tina