Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kapusta z grzybami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Kapustę opłucz, mocno odciśnij, drobno pokrój. Grzyby namocz w wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Następnie gotuj w tej samej wodzie około 1 godz. Odcedź, wywar zachowaj, a grzyby pokrój w paseczki.
Pokrojoną kapustę wraz z grzybami przełóż do dużego garnka i zalej wywarem z gotowania grzybów. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, przykryj i gotuj do miękkości około 1-2 godziny.
Często mieszaj, uważając, aby kapusta się nie przypaliła. W połowie czasu gotowania dołóż przyprawy (kminek, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy).
Obierz cebulę, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Dodaj do kapusty na kilka minut przed końcem gotowania. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Ważne! Warto przygotować większą ilość tego dania i część zamrozić. Kapusta z grzybami znakomicie bowiem znosi zamrażanie. Wręcz jest jeszcze lepsza niż podawana zaraz po ugotowaniu.
Kupując kapustę, wybieraj taką, która jest kremowa – biały kolor świadczy o tym, że dodano do niej ocet.
<strong> (bez czasu gotowania): 20 minut. Porcja: 90 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie