Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karmelowe eklery"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 177
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 177
Składniki
Do 260 ml wrzątku dodaj szczyptę soli, masło i mąkę. Gotuj cały czas mieszając, aż ciasto będzie szkliste. Ostudź, kolejno wbijaj jajka, utrzyj. Przełóż ciasto do szprycy, wyciśnij na blachę małe eklery. Piecz 20 min w 200 st.
Cukier kryształ skarmelizuj w rondlu, wlej 50 ml kremówki, zagotuj, ostudź. Połowę połącz z resztą ubitej kremówki. Napełnij eklery. Resztę karmelowej masy utrzyj z cukrem pudrem, rumem i 4 łyżkami wody. Polej ciastka.
24 porcje, czas ok. 70 min; porcja – 200 kcal, cena 40 grŹródło: Świat kobiety