Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karmelowe pierożki"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 504
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 214
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 12784
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 966
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 504
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 214
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 12784
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 966
Składniki
Mąkę przesiej, dodaj sól. Uformuj wgłębienie, wlej lekko roztrzepane jajka i oliwę. Wyrób gładkie, zwarte ciasto (ok. 10 minut). Przykryj lekko wilgotną ściereczką, odstaw na 20 minut. Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij prostokąty (wielkości 6x8 cm). Przykryj ściereczką.
Farsz: twaróg utrzyj z cukrem pudrem (możesz dodać więcej cukru, jeśli lubisz słodszy farsz). Nałóż po łyżeczce na każde ciasto. Brzegi zwilż, zlep, formując pierożki. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj ok. 10 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, ew. skrop oliwą.
Sos: pomarańcze sparz, zetrzyj skórkę, podziel na cząstki. Cukier stop w dużej patelni. Dodaj masło, stop. Włóż pierogi, podsmaż. Dodaj sok pomarańczowy i skórkę, smaż, aż sok odparuje.
Zwiększ płomień, wlej likier. Gdy zacznie parować, podpal. Gdy alkohol się wypali, wyjmij pierożki. Na patelnię włóż cząstki pomarańczy, podgrzej. Polej pierożki.
Przepis przysłała Sylwia Ładyga z Brzegów</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie