Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1757
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1757
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Zimne masło trę na tarce. Z mąki, masła, cukru pudru, alkoholu, śmietany i żółtek zagniatam elastyczne ciasto. Gdy wychodzi zbyt rzadkie podsypuję je mąką, a jeżeli jest zbyt gęste – dodaję odrobinę śmietany. Gotowe ciasto dzielę na części i cienko rozwałkowuję. Szklanką, literatką i kieliszkiem wycinam taką samą ilosć kółek (najczęściej wychodzi mi po 10).
Brzegi kółek nacinam. Na największym kładę średni, a na nim najmniejszy. Środek powstałej piramidki przyciskam palcem, tak, by wszystkie krążki się połączyły (źle zlepione rozpadają się podczas smażenia, dlatego można też posmarować złączone miejsca białkiem, wtedy będą lepiej się trzymały).
W szerokim rondlu rozgrzewam olej. Wkładam róże do góry nogami. Smażę na złoto, osączam i studzę. Oprószam cukrem pudrem. Na środek każdej róży nakładam trochę marmolady.
<strong>Katarzyna Janeczko z Zamościa</strong>Źródło: Tina