Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karp po żydowsku"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 105
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 151
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 134
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 105
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 151
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 134
Składniki
Rybę opłucz i osusz. Warzywa z włoszczyzny obierz, opłucz i włóż do garnka (nie krój ich). Dodaj po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy oraz łyżkę przebranych i opłukanych rodzynek. Całość zalej wodą i ugotuj pod przykryciem esencjonalny wywar warzywny.
Do ugotowanego wywaru włóż pokrojonego na porcje karpia i na bardzo wolnym ogniu gotuj 20 minut.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Ugotowanego karpia ostrożnie wyjmij. Wywar przecedź, rozpuść w nim żelatynę. Odrobinę galarety wlej na ochłodzony półmisek, odstaw do stężenia.
Na galarecie ułóż dzwonka karpia, posyp je rodzynkami. Udekoruj plasterkami cytryny oraz listkami natki. Zalej pozostałą tężejącą galaretą. Schłodź.
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 163 kcal, cena 2,80 złŹródło: Świat kobiety