Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp smażony na maśle"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 277
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 50
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 47
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 90
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 277
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 50
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 47
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 90
Składniki
40 min • Porcja 210 kcal • Koszt porcji ok. 3,30 zł • Przepis na 4-6 porcji
Karpia czyszczę z łusek, patroszę i myję. Kroję rybę na mniejsze kawałki lub w dzwonka. Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Czosnek przeciskam przez praskę lub drobno siekam i nacieram nim kawałki karpia od środka i na zewnątrz. Pozostawiam w lodówce na kilka godzin.
Każdy kawałek oprószam mąką, maczam w roz kłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Na patelni roztapiam masło i smażę karpia z obu stron na rumiano. Usmażonego karpia przekładam do żaroodpornego naczynia i piekę 10-15 minut w 160°C, żeby rybka doszła. Podaję z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną sałatką.
Pyszny karp, zawsze mi świetnie wychodzi. Najlepiej na świecie! Aneta Gorowa ze ŚwiebodzinaŹródło: Kobieta i życie