Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karp w cytrynowej galarecie"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 229
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 229
Składniki
Karpia patroszę, kroję w dzwonka. W 2 litrach wody gotuję przez 20 minut marchewki, seler, por, listki, ziele angielskie, czosnek, solę, pieprzę.
Wrzucam karpia. Gotuję go 15 minut i wyjmuję łyżką cedzakową. Wywar przecedzam. Do 1/2 wsypuję żelatynę i rozpuszczam podgrzewając. Wciskam sok z cytryny.
Na półmisku układam karpia i zalewam zalewą z żelatyną. Dekoruję groszkiem, marchewką, cytryną. Chłodzę.
Galareta ma świetny słodko-kwaśny smak. Małgorzata Góralska z JabłonowaŹródło: Kobieta i życie