Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karp w galarecie"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 907
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 170
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 612
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 907
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 170
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 612
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
50 min • Porcja 130 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 6-8 porcji
Karpia skrobię i patroszę.Do garnka wlewam bulion, wrzucam warzywa, gotuję do miękkości razem z przyprawami. Dodaję pokrojonego w dzwonka karpia razem z głową. Gotuję na bardzo małym ogniu ok. 15 minut. Delikatnie wyjmuję rybę z wywaru. Studzę.
Na półmisek wykładam pokrojoną w plasterki marchew, na niej układam karpia, nadając mu kształt ryby. Pomiędzy dzwonka karpia wkładam plasterki cytryny. Do szklanki odlewam trochę bulionu, wsypuję żelatynę, mieszam, aż się całkiem rozpuści, dodaję do reszty bulionu. Podgrzewam, ale już nie gotuję.
Odstawiam do delikatnego stężenia i dopiero zalewam karpia. Dekoruję natką i odstawiam do całkowitego stężenia.
U mnie tradycji musi stać się zadość, więc na Wigilię jest zawsze. Marta Sztabińska z GrajewaŹródło: Kobieta i życie