Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karp w panierce cytrynowej"
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4973
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 34
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 78
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 53
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4973
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 34
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 78
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 53
Składniki
Sprawione karpie moczę 2-3 godziny w zimnej wodzie, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w dzwonka.Skrapiam sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószam do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panieruję w mące.
Jajka roztrzepuję z piwem, maczam w nich dzwonka ryby, obtaczam w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn. Otrząsam rybę z nadmiaru panierki.
Dzwonka układam w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładę wiórki zimnego masła prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Piekę około 40 minut w temperaturze 180°C. Rybę podaję na gorąco.
55 min • Porcja 160 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 6 porcji
To moja propozycja na świątecznego karpia pieczonego. W ten sposób przygotowany jest pyszny i chrupiący. Agata Skiba z ŁabędziowaŹródło: Kobieta i życie