Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kąski z karpia w pikantnej galarecie"
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 511
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 175
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14685
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 50
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 77
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 511
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 175
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14685
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 50
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 77
Składniki
Czas przygotowania: 45 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 230 kcal. Cena porcji: 2,80 zł
Karpia podziel na dzwonka, opłucz i osusz. Następnie skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, lekko posól i wstaw na 3 godziny do lodówki. Włoszczyznę i cebulę obierz. Warzywa przełóż do dużego garnka.
Dodaj ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Zalej zimną, posoloną wodą. Gotuj pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 20 minut.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw, aby spęczniała. Ugotowaną rybę wyjmij z wywaru. Delikatnie osusz, pozostaw, by ostygła. Następnie usuń ości, mięso oddziel od skóry i podziel na kawałeczki.
Wywar przecedź przez gęste sitko, rozpuść w nim spęczniałą żelatynę. W wysokich foremkach ułóż pokrojone na kawałki warzywa z wywaru oraz porcje ryby. Posyp groszkiem. Zalej wywarem z żelatyną. Danie wstaw do lodówki na 3–4 godziny do stężenia.
Gotowe galaretki ostrożnie wybij z foremek. Obwiąż szczypiorkiem. Podawaj z chrupiącym pieczywem.Źródło: Tina