Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kasza z grzybami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24390
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24390
Składniki
Tę potrawę przygotowuję zawsze w Wigilię przed południem. Po ugotowaniu, gdy kasza jest już miękka, garnek szczelnie owijam kocem i wkładam pod poduszki, gdzie czeka na pierwszą gwiazdkę.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Namoczone grzyby wyławiamy i dodajemy do kaszy. Delikatnie zlewamy wodę spod grzybów, tak by cały osad pozostał na dnie.
Dodajemy masło. Uzupełniamy wodę do poziomu 2 cm powyżej warstwy kaszy. Solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Uważamy, żeby kasza się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Gotową kaszę podajemy z wiórkami chłodnego masła.
Czas przygotowania: 20 min 30 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień