Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kefirki z owocami leśnymi"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 45
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 89
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 274
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 45
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 89
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 274
Składniki
Owoce przesyp na durszlak i pozostaw, by rozmroziły się w temperaturze pokojowej. Jajko zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą na jasny puszysty krem. Nie przerywając miksowania, na zmianę dodawaj porcjami kefir oraz olej.
Z mąki odsyp 2 łyżki, resztę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszankę wsyp do ciasta, krótko zmiksuj. Na koniec dołóż dżem wiśniowy, wymieszaj ciasto łyżką.
Rozmrożone i osączone owoce leśne oprósz odsypaną wcześniej mąką i włóż do ciasta. Masę delikatnie przemieszaj łyżką. Przygotuj formę na muffinki (na 12 sztuk) – każde wgłębienie wyłóż dwiema papierowymi papilotkami. Napełnij je przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 25 min. 10 min studź w formie, następnie muffinki przełóż w papilotkach na kratkę i wystudź. Oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina