Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Keksowy wieniec z karmelową polewą"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 159
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1269
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 159
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1269
Składniki
Połącz w dużej misce kandyzowane owoce i orzechy. Osobno zmiksuj miękkie masło ze szklanką cukru. Miksuj dalej, dodając po jednym jajku. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Połącz w jednolitą masę.
Całość dodaj do bakalii. Przygotuj karmel. Wsyp do rondelka szklankę cukru pudru i wlej 1/4 szklanki wody. Gotuj na małym ogniu, by cukier się rozpuścił. Potrzymaj jeszcze 8-10 minut, aż na brzegach zbrązowieje.
Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Włóż ciasto na posypaną mąką tortownicę. Piecz ok. 1,5 godziny. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Gdy wystygnie, zawiń w folię i odstaw na 3-5 dni.
Jak to zrobić?
Przygotuj bakalie: Wsyp je do miski i zalej 3 łyżkami stołowymi brandy lub innego mocnego alkoholu. Dobrze wymieszaj. Owiń miskę z bakaliami szczelnie folią aluminiową i odstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Wtedy bakalie będą bardziej aromatyczne.Źródło: Olivia