Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Klasyczny nugat"
Składniki
Orzechy lub pistacje posiekaj (ale nie za drobno). Płaską formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Białka włóż do garnka. Dodaj szczyptę soli i ubijaj ok. 10 min mikserem na sztywną pianę, pod koniec wsypując łyżeczkę cukru. Piana ma być gładka, lśniąca i bardzo sztywna.
Do rondelka wlej wodę, dodaj pozostały cukier, miód oraz ekstrakt waniliowy. Podgrzewaj na niewielkim ogniu 15-20 minut, aż do otrzymania gęstego syropu o temperaturze 125-130°C. Miksując ostrożnie wlej syrop cienkim strumieniem do ubitych białek.
Całość miksuj jeszcze 10-15 minut, aż powstanie bardzo sztywna, błyszcząca masa. Następnie garnek postaw na małym ogniu i podgrzewaj ok. 3 minut, ciągle miksując, aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Na koniec wrzuć posiekane orzechy lub pistacje, wymieszaj.
Masę wyłóż do foremki i odstaw do zastygnięcia – najpierw w temperaturze pokojowej a następnie do lodówki. Rada: Możesz sama przygotować ekstrakt waniliowy.
strąki wanilii (przekrojone wzdłuż) włóż do buteleczki i zalej wódką, rumem lub brandy (strąki muszą być zakryte). Zakręć i trzymaj ok. 2 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu (nie w lodówce), od czasu do czasu potrząsając.Źródło: Świat i Ludzie