Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kluseczki jaglane"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 455
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 455
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Składniki
Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, przelej wrzątkiem. Wsyp do rondelka, wlej 3 szklanki wody, zagotuj. Gotuj na małym ogniu 15 minut, aż kasza będzie miękka. Wystudź ją. Wbij 2 jajka i zmiksuj blenderem. Dodaj twaróg i wyrób dokładnie dłonią. Wsyp obie mąki i szczyptę soli. Wyrób jednolitą masę.
Na podsypanej mąką stolnicy formuj wałeczki, krój kluski jak kopytka czy leniwe. Wrzucaj je na osolony wrzątek, gdy wypłyną na wierzch i woda ponownie zawrze, wyjmuj łyżką cedzakową. Wrzuć kluseczki do rondla z rozpuszczonym masłem, chwilę podgrzewaj, podawaj z cukrem i owocami.Źródło: Dobry Tydzień