Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Składniki
Masło lub margarynę włóż do rondelka, roztop. Do miski wsyp wiórki i zalej je przestudzonym tłuszczem. Wymieszaj łyżką aż dokładnie się połączą.
W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli. Gdy powstanie sztywna piana, nie przerywając ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce, dosypuj cukier. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksuj.
Do ubitych białek dodaj połowę wiórków z tłuszczem, delikatnie wymieszaj łyżką. Gdy dokładnie się połączą, dodaj pozostałe wiórki, wymieszaj.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi delikatnie uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na blasze (zachowując między nimi niewielkie odstępy) i delikatnie spłaszcz. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
Włóż blachę z ciasteczkami. Piecz ok. 15 minut do lekkiego zezłocenia. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Rada: Kokosanki możesz udeko rować roztopioną czekoladą – mleczną lub białą.
40 minut. Sztuka: 130 kilokalorii
Kokosanki zdejmij z blachy gdy wystygną, bo ciepłe są bardzo miękkie i mogą stracić kształt.Źródło: Świat i Ludzie