Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1022
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1179
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11993
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1022
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1179
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11993
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej do dużej miski. Wsyp 4 łyżki cukru pudru i sól. Masło posiekaj. Wraz z esencją dodaj do mąki. Zagnieć ciasto. Wyłóż nim foremkę do tarty lub tortownicę. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Nadzienie: masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawaj po jednym jajku. Czekoladę zetrzyj na tarce. Dodaj do masy. Wsyp wiórki. Przemieszaj. Śliwki wypestkuj, pokrój na połówki.
Ciasto piecz w 180oC przez 7 minut. Gdy lekko przestygnie, wylej masę czekoladową, tak by równo pokryła dno. Na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką do dołu. Piecz 30-40 minut w 180oC. Posyp resztą cukru pudru.
Za suche ciasto?
Jeśli nie chcą się połączyć, dodaj do ciasta łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany lub bardzo zimnej wody.Źródło: Naj