Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kołacz z jagodami i lukrem"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27447
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27447
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Składniki
Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, żółtka, miękkie masło i smalec. Wyrabiamy, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut.
Schłodzonym ciastem w ilości 3/5 całej porcji wylepiamy natłuszczoną formę o wymiarach 25 x 36 cm. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku o temperaturze 180oC.
Na podpieczony spód wykładamy przebrane, umyte, osuszone jagody, wymieszane z obydwoma cukrami i bułką tartą. Z pozostałego ciasta robimy grubszą kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika. Pieczemy 45 minut. Z cukru pudru i gorącej wody robimy lukier, którym dekorujemy ciepłe ciasto. Studzimy.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 286 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 36 g.Źródło: Rewia