Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kołacz z powidłami"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1025
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1188
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12081
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1025
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1188
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12081
Składniki
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej na stolnicę. Dodaj miękkie pokrojone masło oraz jajka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
W dużej misce wymieszaj twaróg z żółtkami, cukrem wanilinowym, rodzynkami i małą ilością mleka. Jedną trzecią ciasta rozwałkuj na cienki, prostokątny placek i przenieś go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłóż na to masę twarogową i powidła. Resztę ciasta rozwałkuj na placek i radełkiem pokrój w paski. Uformuj z nich kratkę na kołaczu.
Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 oC przez ok. 45 minut, aż lekko zróżowieje. Po wyjęciu odłóż do następnego dnia. Przed podaniem pokrój ciasto na równej wielkości kwadraty. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem.
Czas przyg.: 70 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: 260 kcal.Źródło: Na żywo