Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kolorowa i chrupiąca sałatka z papryki"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14070
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 41
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 33
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 200
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14070
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 41
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 33
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 200
Składniki
czas ok. 20 min; porcja – 170 kcal, cena 2,80 zł
Mieszankę sałat opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej suszarce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na kawałki.
Czerwoną fasolkę osącz na sicie, przelej zimną wodą. Pozostaw do ocieknięcia. Strąki papryk umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ paprykowy pokrój w cienkie krążki lub w paseczki.
Odcedź na sicie małe kolby marynowanej kukurydzy, przekrój je na połówki. Cebulę obierz, poszatkuj. Ułóż na sicie, przelej wrzątkiem, by straciła ostry smak, a potem zimną wodą.
Na sos wymieszaj olej z sokiem cytryny. Dopraw go do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W dużej misie (lub czterech małych salaterkach) ułóż liście sałat. Porozkładaj dekoracyjnie papryki, kukurydzę i fasolę. Dodaj cebulę. Gotową sałatkę polej sosem.
Tanią o tej porze roku paprykę możesz zamrozić. Umyj ją, osusz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Po rozmrożeniu używaj do sosów, zup, leczo i gulaszów.Źródło: Świat kobiety