Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kolorowe miniroladki z mascarpone"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 233
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 233
Składniki
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dosypuj cukier i dodawaj żółtka – jedno po drugim. Potem stopniowo dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj kilka kropli barwnika pomarańczowego, do drugiej zielonego a do trzeciej kakao, wymieszaj. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj trzy prostokąty o wymiarach ok. 12x10 cm.
Na każdy prostokąt wylej ciasto. Piecz ok. 10 min w temp. 180° C. Gorące ciasta przełóż na oddzielne ściereczki wysypane cukrem pudrem, usuń papier i zroluj.
Serek mascarpone ubij mikserem ze śmietanką i cukrem. 2/3 kremu odłóż, do pozostałego dodaj krem czekoladowy, delikatnie wymieszaj łyżką. Ostudzone ciasto rozwiń.
Ciasto w kolorze pomarańczowym i zielonym posmaruj jasnym kremem i zwiń w roladę. Ciasto kakaowe posmaruj kremem czekoladowym, zroluj. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę
30 min. Porcja: 210 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie