Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolorowy przysmak z galaretką i czerwonymi pomarańczami"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 149
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 149
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Ubij białka z łyżką zimnej wody na sztywno. Wmieszaj 75 g cukru i jedną paczkę cukru waniliowego oraz żółtka. Przesianą mąkę, mąkę kartoflaną i proszek do pieczenia wmieszaj do masy jajecznej.
Wyłóż spód tortownicy (o średnicy 26 cm) papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Rozgrzej piekarnik do 175°C, piecz ciasto 25 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Namocz żelatynę. 3 pomarańcze obierz dokładnie, a cząstki pozbaw skórki. Wymieszaj jogurt, 80 g cukru i cukru waniliowego. Rozpuść żelatynę i powoli wlej do jogurtu. Dorzuć cząstki pomarańczy i odstaw do lodówki na 20 minut.
Gdy zacznie tężeć, wylej jogurt na biszkoptowy spód. Odstaw na godzinę do lodówki. Wymieszaj galaretkę z 80 g cukru, sokiem z pomarańczy i 250 ml zimnej wody.
Mieszając, podgrzej, aż wszystko się rozpuści. Odstaw na 30 min. Wlej na stężałą masę jogurtową i odstaw na 5 godz. do lodówki. Ozdób plasterkami 3 pomarańczy i oprószoną cukrem pudrem miętą.Źródło: TV14