Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kompot z suszu"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 112
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 112
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Umyj suszone owoce i zalej zimną wodą. Zostaw na 3-4 godziny.
Zagotuj owoce w wodzie, w której się moczyły. Dodaj goździki, cukier oraz cynamon. Gotuj 15-20 minut (owoce muszą być miękkie). Zdejmij z ognia, dodaj dokładnie umytą i pokrojoną w plasterki cytrynę. Podawaj ostudzony.
Najlepiej użyć owoców suszonych tradycyjną metodą, tzw. wędzonych. Dadzą one mocniejszy smak i zapach. Zamiast cukru można dodać miodu, ale kompot będzie wtedy bardziej mętny.Źródło: Olivia