Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki ryżowe z pomidorami"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 103
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 127
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 103
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 127
Składniki
Cebule posiekać, szczypior grubo pokroić, ser zetrzeć. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Połowę masła rozgrzać, zeszklić połowę cebuli, wsypać ryż i smażyć przez chwilę, zalać 1/2 litra osolonej wody, ugotować.
Do ostudzonego ryżu dodać bułkę tartą, jajka, połowę utartego sera, doprawić. Na pozostałym maśle zeszklić resztę cebuli i czosnek, dodać pomidory i dusić kilka minut, doprawić, dodać szczypior.
Z masy ryżowej formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nich kotleciki, posypać pozostawionym serem i zapiekać do zrumienienia sera.
ok. 65 minut
Do masy ryżowej na kotleciki warto dodać odsączoną kukurydzę oraz świeże zioła, np. oregano czy bazylię.Źródło: Twoje Imperium