Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotlety z cukinii i szpinaku"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 63
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 278
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 63
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 278
Składniki
czas ok. 55 min; porcja – 410 kcal cena 4,20 zł
Cukinie opłucz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw, aby puściły sok. Szpinak oczyść, liście drobno posiekaj. Fetę pokrusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Drobno posiekaj opłukane listki mięty.
Startą cukinię odciśnij bardzo dokładnie z soku. Dodaj szpinak, miętę, fetę, czosnek, jajka oraz zmielone orzechy. Masę wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Z przygotowanej masy formuj w dłoniach małe kotleciki. Smaż je na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem. Ostrożnie przekładaj placuszki na drugą stronę, aby się równomiernie przysmażyły. Możesz też ułożyć je na blasze, posmarować olejem i piec w 200 st około 15 minut.
Posiekaj kilka listków szałwii, połącz z jogurtem naturalnym. Powstały sos dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj do kotlecików.Źródło: Świat kobiety