Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotlety z soczewicy"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 197
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 202
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 197
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 202
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł
Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, paprykę czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę i czosnek, dodajemy paprykę, chwilę smażymy, na koniec wsypujemy soczewicę i mieszamy.
Wlewamy dwie szklanki wody, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica wchłonie wodę i zacznie się lekko rozpadać.
Do przestudzonej soczewicy dodajemy jajko i pokruszony biały ser, jeśli trzeba dosmaczamy pieprzem, solą, mieszamy, formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy np. z brokułami i majonezowym sosem z curry.Źródło: Rewia