Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krajanka bakaliowa"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 186
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 186
Składniki
Połowę obranych i ugotowanych ziemniaków zetrzyj na tarce o małych oczkach. Żółtka utrzyj z 10 dag cukru. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosyp kolejne 10 dag cukru.
Do masy żółtkowej dodaj starte ziemniaki oraz orzechy włoskie, bułkę tartą i 4 łyżki przesianego naturalnego gorzkiego kakao. Pod koniec wmieszaj do masy pianę z białek.
Trzy blachy do pieczenia wyłóż pergaminem. Narysuj na nim koła o średnicy 24 cm. Następnie podziel ciasto na trzy części i rozsmaruj na kołach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu ostrożnie zdejmij placki z blachy i odłóż, aby wystygły. Następnie delikatnie oderwij pergamin.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę z pozostałym cukrem oraz 40 ml rumu (lub olejkiem rumowym). Dodaj resztę ugotowanych i startych na tarce o małych oczkach ziemniaków. Wsyp rozdrobnione (starte, posiekane lub zmielone) orzechy nerkowca. Krem wymieszaj.
Upieczone i wystudzone blaty przełóż przygotowanym kremem, lekko dociśnij. Resztą kremu udekoruj wierzch ciasta. Wstaw do stężenia do lodówki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Rozprowadź dekoracyjnie na powierzchni ciasta. Ciasto ozdób orzechami, a gdy czekolada stężeje, pokrój.
Dodatek ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków sprawia, że ciasto jest delikatniejsze i wilgotne. Dzięki temu dłużej też zachowuje świeżość. Ziemniaki dodaje się do ciast ucieranych oraz do drożdżowych wypieków, a także do masy na sernik (zamiast budyniu lub mąki ziemniaczanej).Źródło: Świat kobiety